Woodworking Talk banner

Jak trudne jest rzeźbienie w drewnie?

2 reading
4.3K views 39 replies 14 participants last post by  Ashley3  
#1 ·
Cześć,
Zastanawiam się, jak trudne jest rzeźbienie i grawerowanie w drewnie? I czy początkujący stolarz może to zrobić?

#4 ·
Obejrzałem sporo filmów i brałem udział w zajęciach stacjonarnych zarówno u Mary May, jak i Wayne'a Bartona (rzeźbienie w wiórach). Powiem tak - trzeba zacząć od dłut pełnowymiarowych i zainwestować w porządny sprzęt do ostrzenia. Inwestycja w narzędzia może być spora.

Dość powiedzieć, że sprawiają, że wygląda to łatwo. Kiedy spróbujesz, docenisz ich talent. Osiągnięcie jakiegokolwiek poziomu umiejętności wymaga mnóstwa praktyki i cierpliwości. Podobnie jak w sporcie, są tacy, którzy wydają się być niemal obdarzeni genetycznie.

Nie zniechęcam cię, tylko ostrzegam, że wymaga to dużo poświęcenia, czasu i inwestycji. Możesz zacząć od prostego noża do rzeźbienia. Można tam zrobić wiele rzeczy, takich jak duchy drzew.

Alexander Grabovetskiy jest jednym z tych, którzy mnie zadziwiają. Jego rzeźby wydają się ludzko niemożliwe. Jego kolekcja dłut jest również dość niesamowita.

#38 ·
Obejrzałem swoją porcję filmów i wziąłem udział w zajęciach inmperson prowadzonych przez Mary May i Wayne'a Bartona (rzeźbienie w wiórach). Powiem tak - chcesz zacząć od dłut pełnowymiarowych i chcesz zainwestować w porządny sprzęt do ostrzenia. Możesz mieć pokaźną inwestycję w narzędzia.

Dość powiedzieć, że sprawiają, że wygląda to łatwo. Kiedy spróbujesz, docenisz ich talent. Osiągnięcie jakiegokolwiek poziomu umiejętności wymaga mnóstwa praktyki i cierpliwości. Podobnie jak w sporcie, są tacy, którzy wydają się być niemal obdarzeni genetycznie.

Nie zniechęcam cię, tylko ostrzegam, że wymaga to dużo poświęcenia, czasu i inwestycji. Możesz zacząć od prostego noża do rzeźbienia. Możesz tam zrobić wiele rzeczy, takich jak duchy drzew.

Alexander Grabovetskiy jest jednym z tych, którzy mnie zadziwiają. Jego rzeźby wydają się ludzko niemożliwe. Jego kolekcja dłut jest również dość niesamowita.

Od ponad 20 lat wykonuję szopki bożonarodzeniowe, głównie według modeli architektonicznych tyrolskich i reńskich. Moim największym problemem jest rzeźbienie figurek pasujących do szopek, które przyniosły mi bardzo pochlebne komentarze wraz z zarobkami, za które jestem bardzo wdzięczny. To po prostu coś, w co mogłem wpaść (mniej więcej) dzięki kilkuletniemu pobytowi jako chłopiec w Wiesbaden, (wówczas) w zachodnich Niemczech. Frustrujące jest to, że nie można uwzględnić figurek własnej produkcji, choćby po to, by dać klientom coś, co pozwoli im odpowiednio ustawić domowe żłóbki, bez konieczności szukania zestawu. Perfekcja jest miła (lol), ale czasami ma swoją cenę, gdy własny brat mówi: "Hej, gdzie są moi ludzie?"

#7 ·
Cześć,
Zastanawiam się, jak trudne jest rzeźbienie i grawerowanie w drewnie? I czy początkujący stolarz może to zrobić?
Nie zajmuję się grawerowaniem, ale zajmuję się rzeźbieniem w drewnie. Nie sądzę, żeby to było takie trudne, ale trzeba mieć dużo cierpliwości i determinacji. To nie jest coś, co można szybko zrobić, wymaga to dużo czasu. Budowa tego stołu zajęła mi trzy lata, pracując w nocy i w weekendy. Pracowałem nad nim miesiącami, aż się zmęczyłem i przestałem na kilka miesięcy, a potem zaczynałem od nowa.

Attachments

#11 ·
Dzięki wszystkim za pomoc, zastanawiam się tylko, czy w przypadku mniejszych projektów rzeźbiarskich dla początkujących, takich jak duchy drzew, kopiujesz szablon na drewniany klocek i od niego zaczynasz?
Często robię tak, że znajduję lub rysuję wzór, który chcę wykonać, drukuję go na papierze komputerowym i nakładam na drewno za pomocą kleju w sprayu i po prostu rzeźbię przez papier. Czasami mam części, które mają lewą i prawą stronę, więc rysuję je i skanuję do komputera i odwracam obraz, aby zrobić przeciwną stronę. W ten sposób oba wzory są identyczne. Na niektórych większych rzeźbach zrobiłem zdjęcie slajdu i umieściłem je w projektorze, aby umieścić obraz na drewnie i narysować go stamtąd. Wierzę, że robią również rzutnik do tego celu.

#9 ·
J - Nie chcemy kierować członków do YouTube, ale tam zwykle można znaleźć dobre informacje. Miałem kilka książek o rzeźbieniu duchów w naturalnych drewnianych kończynach, ale nigdy tak naprawdę się tego nie nauczyłem, więc zrezygnowałem. (po prostu nie moja bajka).
Po prostu obejrzyj kilka filmów i zobacz, co Cię zainteresuje.
Istnieje różnica między "rzeźbieniem" a "whittlingiem", z użyciem różnych narzędzi i technik. Musisz więc skoncentrować swoją energię na jednym projekcie, zanim rozproszysz się po całym świecie i poczujesz frustrację.

#14 ·
Przepraszam, tylko kolejne pytanie, jakie drewno polecasz do rzeźbienia w drewnie?
Myślę, że większość rzeźbiarzy woli lipę, ponieważ jest miękka. Nie podobała mi się, ponieważ dłuta musiały być wyjątkowo ostre, w przeciwnym razie drewno pękałoby zamiast wykonywać czyste cięcia. Ja osobiście wolę rzeźbić w orzechu włoskim lub mahoniu honduraskim.

Jeszcze jedna uwaga, używając dłut z drewnianymi uchwytami, należy używać tylko drewnianego młotka. Młotek uszkodzi drewniane uchwyty. Młotek jest i tak łatwiejszy, ponieważ nie trzeba myśleć, w którym kierunku jest skierowany.

#16 ·
Drewno lipowe jest najlepsze na początek. Jest miękkie i nie ma słojów. Radzenie sobie ze słojami to duży problem. Ostrzenie jest krytyczne!

Jeśli chodzi o rzeźbę reliefową lub „młotkową”, uczyłem się od Mary May i Chrisa Pye.

Podobnie jak w przypadku whittlingu, rzeźbienie w wiórach jest niedrogim sposobem na rozpoczęcie.

#20 ·
wcale nie niegrzeczny. Niektórzy początkujący mają tu ponad 70 lat, niektórzy chodzą do liceum. Myślę, że "umiejętności życiowe" odgrywają dużą rolę w decyzjach, gdy ludzie chcą wejść w nową dziedzinę. Obróbka drewna w ogóle ma tak wiele aspektów, które często się nakładają. Rzeźbienie w drewnie w ogóle nie jest hobby, w które można po prostu wskoczyć bez jakiejś podstawowej wiedzy o drewnie i narzędziach. A w różnych częściach świata dostępność narzędzi i rodzajów drewna używanych w projektach drewnianych jest ograniczona. Poświęć trochę czasu na oglądanie filmów, aby zobaczyć, czego chciałbyś spróbować w swoim pierwszym projekcie.

#22 ·
Na przykład; Nie robiłem żadnych "rzeźb" od czasów nastoletnich. Kilka lat temu, kiedy uderzył Covid, zainspirowałem się "gotowymi surowcami", które można kupić i które mają naprawdę dobry początek podstawowego kształtu. Jak mówiłem, nie robiłem tego rodzaju "rzeźbienia" od czasów nastoletnich. Oglądając filmy i czytając niektóre artykuły, wskoczyłem w to. Potrzeba tylko kilku noży, więc rozpoczęcie jest stosunkowo niedrogie. Wystarczy cierpliwość i oko do szczegółów.
Oto projekt, który "jest w toku" od kilku lat.
Podstawowe surowce jak kupione, następnie pewne szczegóły, a następnie dopracowanie cech. I ostateczny projekt, Cowboy Diorama, prawie gotowy do malowania. (i znowu, to jest "rzeźbienie", a nie "rzeźbienie").

#24 ·
Na przykład; nie robiłem żadnych "wygładzeń" od czasów nastoletnich. Kilka lat temu, kiedy uderzył Covid, zainspirowałem się "gotowymi półfabrykatami", które można kupić i które mają naprawdę dobry początek podstawowego kształtu. Jak powiedziałem, nie robiłem tego rodzaju "rzeźbienia" od czasów nastoletnich. Oglądałem filmy i czytałem kilka artykułów, więc w to wszedłem. Potrzeba tylko kilku noży, więc na początek jest to stosunkowo niedrogie. Wystarczy cierpliwość i oko do szczegółów.
Oto projekt, który "jest w toku" od kilku lat.

Dobra robota, Buckaroo! :D

#23 ·
Cześć,
Najpierw spróbowałem rzeźbienia w wiórach. Użyłem zmodyfikowanego noża do obierania. Wyglądało dobrze dla mnie. Potem kupiłem zestaw noży do rzeźbienia.
Strata pieniędzy dla mnie. Jestem beznadziejny w rzeźbieniu. Mam nadzieję, że dobrze ci pójdzie.
Jestem cieślą i stolarzem, przy tym zostanę i moich innych hobby, które obejmują obróbkę hobbystyczną. i ogrodnictwo.
mike

#28 ·
J - Jestem z Robertem. Miałem również okazję wziąć udział w jednych z zajęć Wayne'a Bartona na temat Chip Carving. Chociaż jest to bardzo dobra cecha, nigdy się w to nie wciągnąłem.
Narzędzia podstawowe są bardzo przystępne cenowo i łatwo dostępne. Istnieją również tony filmów instruktażowych na temat tej umiejętności. Zacząłbym od kilku desek do ćwiczeń z "basswood" i zobaczył, jak ci się to podoba.

#31 · (Edited)
Dzięki bardzo za pomoc, chłopaki
Daj nam znać, co postanowisz zrobić. I opublikuj swój pierwszy projekt. Hej, opublikowałem mojego zbzikowanego królika z oklapniętymi uszami, więc cokolwiek zrobisz, musi być lepsze!!! :ROFLMAO::ROFLMAO:

Zacząłem rzeźbić kilkoma nożami Beavercraft. Jeden nazywa się Sloyd, drugi to w zasadzie ogromny nóż do rzeźbienia w wiórach. Nie wiem, jaka jest sytuacja, Beavercraft jest produkowany na Ukrainie.
Image